Adem

Ik heb Astma of COPD….

Mensen met astma kunnen problemen hebben met ademhalen, praten, slijmvorming en/of hoestklachten en soms slikproblemen. Wij staan voor u klaar om u hierbij te helpen.

Met welke problemen kun je bij ons terecht?

  • Problemen met slikken.
  • Problemen met ademhalen (bv hyperventilatie, disfunctioneel ademhalen)
  • Keelpijn of een droge keel.
  • Hoestklachten
  • Problemen met je stem. Bijvoorbeeld heesheid, schorheid of een vermoeide stem.

Hoe kunnen wij daarbij helpen?

Je huisarts, longverpleegkundige, fysio, longarts of KNO-arts kan je verwijzen naar een logopedist. Wij beginnen met een uitgebreide intake, vragenlijst, onderzoek en klachtformulering. We observeren hoe je ademt, spreekt, slikt en hoest.  Ook kijken wij of je last hebt van chronisch hoesten. Of dat de inhoud van je maag terugkomt in je slokdarm.

Na het onderzoek kunnen we samen bepalen of we je kunnen helpen.

  • Wij kunnen samen kijken of we de ademhaling kunnen verbeteren.
  • Je kunt leren hoe je je adem reguleert, op het moment dat je een astma- of hyperventilatieaanval hebt.
  • Wij kunnen je leren wat je moet doen als je benauwd wordt.
  • Je kunt van ons ontspanningsoefeningen en houdingsoefeningen krijgen.  Wij kunnen werken volgens de Buteyko principes.
  • Wij helpen je de functie van je ademhalingsspieren te vergroten. Daardoor kun je beter hoesten en praten.
  • Heb je chronische hoest? Dan kijken we samen hoe dit komt en wat we kunnen verbeteren, door techniek of verandering.
  • Heb je problemen met slikken? Dan kunnen wij je leren hoe je beter en veiliger kunt eten en drinken.

Astma-aanvallen worden veroorzaakt door pollen, stof, dierenhaar, koude lucht, rook, oplosmiddelen en lichamelijke inspanning. Een belangrijk verschil tussen astma en COPD is dat astmatische patiënten wisselend klachten ervaren. Meestal is er een normale longfunctie, afhankelijk van de ernst van de astma. COPD-patiënten hebben continu een afwijkende longfunctie en klachten zoals kortademigheid. Bij astmapatiënten wordt vaak de uitademing belemmerd.

Astmapatiënten kunnen afhankelijk van de ernst en de frequentie van de astma-aanvallen ademhalingsproblemen, slikproblemen, keelproblemen of stemproblemen hebben. Slikproblemen kunnen voorkomen, doordat een cliënt bijvoorbeeld tijdens het eten door de mond wil ademen. Voorbeelden van keelproblemen zijn keelpijn of een droge keel. Stemproblemen zijn onder andere verkeerd stemgebruik, heesheid, schorheid of een vermoeide stem.

Bij mensen met COPD zijn de luchtwegen onomkeerbaar beschadigd. Toch kunnen we samen kijken naar mogelijkheden om zo lang en goed mogelijk te communiceren met anderen en  de inhoud van je longen zo optimaal mogelijk in te zetten.

Wat doet een logopedist?

Na de diagnose stellen wij samen met u een behandelplan op. De logopedische therapie start met het geven van uitleg over stemgeving, ademhaling, ademregulatie en stemhygiëne. Wij kunnen helpen bij het aanleren van gezond stemgebruik, ademhaling en stemgeving, ademverdeling, verminderen van chronische hoest, waardoor ook de verstaanbaarheid kan toenemen. Ook leert  de patiënt een gecontroleerde ademhaling te gebruiken tijdens het spreken of tijdens astma-aanvallen. Hierbij werken wij samen met de fysiotherapeut, dietist, longverpleegkundige en ergotherapeut.
Samen met deze therapeuten vormen we het Longpunt. Wij organiseren 3x per jaar een bijeenkomst, speciaal voor mensen met longproblemen. Onze eerste bijeenkomst was zeer goed bezocht, wees er dus op tijd bij als u zich aan wilt melden (deelname is gratis).

De eerstvolgende bijeenkomst, met  een nog nader te bepalen thema,  wordt georganiseerd bij Bolderburen, op woensdag 19 juni 2024. De bijeenkomst is van 10.30-13.00u. 

Overige data zijn:

woensdag 2 oktober 10.30u-13.00u, Bolderburen. (thema volgt nog)

Heeft u vragen over de adem, of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op.